Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта
Секция: ПОЛИТИКА
21 Септември 2018 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта

/КРОСС/  Има само един човек, който може да ми направи предложение да стана министър и това е министър-председателят Бойко Борисов.

Не беше лесно решението да приема поста, но понякога човек трябва да пренебрегне собствените си удобства и зоната на комфорт, защото го убеждават със силни доводи и аргументи. Това коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той добави, че до момента не му е било предлагано да заема министерски пост. Новоизбраният министър коментира, че според него предшественика му Ивайло Московски е бил изключително успешен в дейността си на поста. Ние се познаваме вече повече от 10 години и сме работили сме изключително близко и успешно, каза още Росен Желязков.

Той добави, че сектора, с който се занимава министерството е тежък, защото включва в себе си не само транспорта, ами и теми свързани със съобщенията и технологиите, които преди години са били в различни ведомства.

Това, от което мисля, че разбирам, е мениджмънт и управление на човешките ресурси. Според мен министърът не трябва да е най-добрия експерт в своето министерство, ролята на министъра е да мотивира, убеждава, контролира процесите и да следва приоритетите, такива каквито са заложени в програмата, коментира Росен Желязков. Според него в министерството няма някакви пожари за гасене, но трябва да има по-добра координация и взимане на решения, което по принцип е проблем за цялата държавна администрация. Вчера министър-председателят Бойко Борисов сам даде отговор защо Александър Манолев не е станал министър, коментирайки, че той не е споменал информацията, че е участвал и е бил подсъдим в пътен инцидент през 2012 година.

Не мога да коментирам думите на господин Манолев, че някой се е уплашил от него, нямам представа, коментира още Росен Желязков.

Новият транспортен министър коментира и писанията и информациите, че е имал афера с шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Тези информации датират още от времето, когато тя стана министър на вътрешните работи. Тогава атаката бе срещу нея, а сега говорим за същия вид атака, само че към мен. С Румяна Бъчварова сме работили близо 4 години в първия кабинет на Бойко Борисов, тя като началник на кабинета, аз като главен секретар и имахме много добра координация. Всеки, който е в публичния сектор, не е застрахован да бъде обект на фалшиви новини и клевети, коментира още Желязков.

Новият транспортен министър коментира и темата „Костинброд”, отбелязвайки, че това е затворена страница за него. Няма желание за реваншизъм. Преминал съм през всички съдебни нива и там истината е казана и доказана, каза Росен Желязков.

По темата за това дали е доволен от дейността на шефа на БДЖ, министърът заяви, че до момента не е разговарял с него и не може коментира неговата дейност. Тепърва ще се срещам и провеждам разговори с мениджърския екип, затова не е времето сега да се говори за някакви кадрови промени, добави още новият транспортен министър. Към 2009 година БДЖ е имало 900 млн. лева задължения, които сега са изплатени - не мисля, че можем да говорим за съсипия в това положение, смята още Росен Желязков. Той добави, че все пак проблеми в БДЖ има и решението им е един от основните приоритети на кабинета в сектор "Транспорт", а друг важен приоритет е концесията на Летище "София". Лично мое желание и цел да се справя с проблема на безопасността по пътищата, коментира още министърът на транспорта Росен Желязков.