Започва кампания срещу неправомерното паркиране на тротоарите и в площадки и градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2018 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва кампания срещу неправомерното паркиране на тротоарите и в площадки и градини

/КРОСС/ Сдружението „Безопасни детски площадки“ започна кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са в близост до детски градини, училища и площадки за игра. „Освободете тротоарите“ е надсловът на инициативата, която продължава до 12 октомври.

„Опасно е за децата, опасно е за родителите, опасно е за всички“, казва родител. Шофьорите, паркиращи на тротоарите пък, обясняват това с липсата на места за паркиране.

В предаването „Хоризонт до обед“ медийният експерт Мая Цанева, която е създател на групата „Безопасни детски площадки“, коментира:

„Този казус няма краткосрочно решение. Това, което ние стартирахме, има за цел да пробуди гражданското ни съзнание за това, че трябва да се потърси решение, което е отвъд самоволните граждански действия, като вдигане на чистачки и други подобни мерки, и заедно с Общината да потърсим наистина решение на този проблем. Важно е първо гражданите да са редовни в това да подават сигнали за тези неправилно паркирали автомобили и съответно институциите да имат грижата редовно да обикалят тези места и да глобяват. Подаването на сигнал рядко решава конкретен проблем за даден тротоар, той е по скоро знак за Общината, че трябва да потърси дългосрочно решение на проблема“.

Цанева подчерта, че проблемът с паркирането е голям, но най-важното е безопасността на децата:

„Хората, от които зависи взимането на тези решения, трябва да помислят за нещо повече от това просто да се инвестира в пътища или да се поправят на малки участъци тротоарите“.

Според нея решението на този проблем е комплексно. От сдружението очакват сигнали и предложения за решаване на проблема с неправомерното паркиране на тротоарите. Най-важното е промяната на манталитета, категорична е Цанева.