Любомир Кючуков: Позицията на България за подкрепа на Унгария е неясна и нееднозначна
Секция: ПОЛИТИКА
21 Септември 2018 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Кючуков: Позицията на България за подкрепа на Унгария е неясна и нееднозначна

/КРОСС/ Позицията на България за подкрепа на Унгария в спора ѝ с Европейския съюз е неясна и нееднозначна, което води до поява на негативни коментари. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи. 

Според дипломата от кариерата обединението на континента се е състояло институционално, но не и в съзнанието на хората. Продължава да се говори за Изтока и Запада като две различни неща, което се отразява и в политическите действия, смята той. 

“Ако трябва да говорим за най-дълбокия раздор, който в момента се решава и на когото е израз това гласуване, то е в крайна сметка накъде върви ЕС? Дали ЕС върви към задълбочаване на интеграцията, или ще направи стъпка назад към повече правомощия за националните държави. Редица от тях търсят връщане назад - оформяне на ЕС в посока един по-хлабав общ пазар с по-малко ангажименти в останалите сфери. Едно връщане назад би било довело до много сериозни проблеми във функционирането на всички институции. Точно тук е голямото противоречие, което независимо от всички усилия, които се правят, за момента не е намерило своя нееднозначен отговор” коментира Любомир Кючуков. 

Той отбеляза, че следващите избори за Европейски парламент ще бъдат екзистенциални.