Заев на посещение в Белия дом
Секция: СВЯТ
21 Септември 2018 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заев на посещение в Белия дом

/КРОСС/ Македонският премиер Зоран Заев се срещна в Белия дом с американския вицепрезидент Майк Пенс. Разговорите са част от серията дипломатически совалки между Заев и лидери от пронатовски и проевропейски държави.

През последния месец Зоран Заев се срещна с редица представители на Запада, сред които Ангела Меркел, Йенс Столтенберг, американския минисътр на отбраната Джеймс Матис и австрийския канцлер Себастиан Курц.

Съединените щати силно подкрепят историческото споразумение по спора за името с Гърция, заяви Майк Пенс пред македонската делегация, в която бяха и външният министър Никола Димитрова и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи. 

Дипломатическите усилия за уреждане на спора между Скопие и Атина и отваряне пътя към НАТО и ЕС за Македония ще продължат и в рамките на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, която започва на 25 септември.

"Възможността да се срещна с вицепрезидента Пенс в един исторически момент за нашата страна, където след 10 дни нашите граждани ще определят курса на Република Македония и нашето бъдеще в НАТО и ЕС. Получихме силна подкрепа и насърчаване от него да продължим по този път. Предаде ни препоръките на президента Тръмп за показаното лидерство, за постигнатия договор с Гърция, за успешния референдум, за бъдещите реформи и за нашето пълноправно членство в НАТО и ЕС", каза Заев.