Президентът Радев: Международната награда на Херцога на Единбург развива млади хора, отговорни към бъдещето
Секция: ПОЛИТИКА
21 Септември 2018 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев: Международната награда на Херцога на Единбург развива млади хора, отговорни към бъдещето

/КРОСС/ Международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург“ показва какъв е пътят към свободата – да можеш сам да избираш и поставяш стандарти, към които да се стремиш. Тя допринася младите хора да се развиват като лидери и пълноценни граждани на нашето общество, отговорни към бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото награждаване на седем български младежи, постигнали за първи път у нас златно ниво в международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург – България“.

Наградата на херцога на Единбург вече над 60 години е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Млади хора -  ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години, участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато. Държавният глава Румен Радев е патрон на международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург- България“.

Президентът изрази убеденост, че младежите, участвали в инициативата, ще израснат като добри професионалисти. Никога не забравяйте, че каквито и граници да си поставяте, вашите възможности винаги са поне малко отгоре, обърна се Румен Радев към младите хора. Държавният глава благодари на учителите и менторите на участниците, които са помогнали на младежите да постигнат целите си и с това допринасят за напредъка на цялото общество.  

„Важно е да преосмислим философията в нашата образователна система, важно е да преосмислим начините, по които предаваме нашите ценности на младите хора“, призова президентът. По думите му, е необходимо да си отговорим на въпроса доколко средата на познание и на самоизграждане е достатъчно привлекателна за младите хора.

Президентът Румен Радев и генералният секретар на Международната фондация „Награда на херцога на Единбург“ Джон Мей връчиха златни значки и сертификати на Румяна Ашкова, Елена Дракчиева, Тино Пенчев, Виктория Еленкова, Десислава Манолова, Герасим Станчев и Жасмина Пържанова.

Надявам се, че след това награждаване ще излезете от тази зала с по-високо вдигната глава и по-горди, отколкото влязохте тук, зави Джон Мей и поздрави всички участници и менторите им.