Честваме Деня на независимостта на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2018 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме Деня на независимостта на България

/КРОСС/Велико Търново днес е център на тържествата по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В крепостта "Царевец" от 10.30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Тази година има новости в ритуала, разказва Нелина Църова от Община Велико Търново:

"Едновременно със знамето на "Царевец" ще бъде издигнато и знамето в крепостта "Трапезица". Деца от Велико Търново ще пуснат във въздуха 110 балона в цветовете на националното знаме и на Велико Търново."

100 години след поставянето му днес ще бъде открит възстановеният Багрилов надпис в скалите на хълма Света гора.Скулпторът Денислав Сираков направи новата плоча:

"5,40 метра височина, 2.70 метра широчина. Доста голямо съоръжение за времето си, то е било изчукано на ръка, с изпъкнали релефи, които са били абсолютно заличени 1945 година."

Кулминацията на тържествата е от 19,30 часа, когато започва тържестввената заря-проверка на площад Цар Асен I, която БНР ще предаде пряко.

Във Враца празникът ще бъде отбелязан с издигане на националния флаг, демонстрации на военна техника и концерт-спектакъл. Тържествената церемония за празника ще събере на площад "Христо Ботев" официални лица, военни, духовници, общественици и граждани.

Образци от въоръжението и екипировката на сухопътните войски, част от които е врачанското поделение, ще бъдат показани за празника в парка пред Военния клуб в града.

На площад "Христо Ботев" в концерта-спектакъл "110 години независима България" ще участва изпълнителни от всички общини във Врачанска област.

Плевен отбелязва Деня на независимостта с тържествен ритуал и концерти. За първи път на централния площад показват част от военната техника на различни формирования в Плевенския гарнизон.

Денят ще бъде отбелязан пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов". Тържественият ритуал започва в 11 часа.

За първи път на централния площад "Възраждане" по случай националния празник в отбелязване на 100 години от Дойранската епопея, Единният център за начална военна подготовка показва военна техника на формированията от плевенския гарнизон. Началникът полк. Николай Бешев:

"Ще бъдат показани най-важните и по-съвременни образци оръжие, така че с радост бихме открехнали, бих казал, класифицираността на нашата дейност към гражданите - да видят средствата, които се отделят от данъците за поддържането на българската армия къде отиват, с какво разполага българската армия. "

Тежка военна техника ще бъде показана и в центъра на Сливен днес по повод празника на независимостта. В празничния ден центърът за подготовка на специалисти организира показ на техника образци екипировка и въоръжение на съвременната българска армия. Гражданите ще могат да видят боен танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, джипове и камиони. Ще бъдат изложени образци на леко стрелково оръжие - пистолети, автомати, снайпери и гранатомети. Военният духов оркестър ще изпълнява известни военни маршове, свързани с празника.

Програмата ще продължи с концерт на ансамбъла за народни песни и танци.

Празничната програма по повод Деня на независимостта ще започне в Търговище с ритуал по издигане на националното знаме.

След церемонията гражданите и гостите на града с безплатен транспорт, осигурен от общината, ще могат да отидат до село Осен, където ще се състои традиционният общински празник "Под крушата на осенската поляна". Самодейни състави от пенсионерски клубове и читалища от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи.

По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша на тема "Майсторлък с круши."