Ден без автомобили в София: Опознайте я пеша
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2018 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден без автомобили в София: Опознайте я пеша

/КРОСС/ София отново се присъединява към вече традиционната за Европа инициатива - Ден без автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО).

Един от най-ярките примери е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град. Само градския транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение, посочиха от СО.

От 11.00 до 17.00 ч. центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране. Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между бул. "Княз Александър Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев", бул. "Александър Стамболийски" ще се придвижват пеша, с колело, тротинетка или отново с градски транспорт.

За улеснение на софиянци на сайта на общината, както и на Фейсбук страницата на "Зелена София" https://www.facebook.com/SOfiaGreenCity, ще бъде качена карта с описание на всички улици с ограничен автомобилен достъп.

Жителите и посетителите на София ще имат възможност да се разходят спокойно в центъра на града, да тестват електрически велосипеди или да се включат в някой от туровете, които разказват за историята на града, архитектурата и неговата природа.