Нови обиски заради погрома в Роженския манастир
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2018 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови обиски заради погрома в Роженския манастир

/КРОСС/ Нови обиски, претърсвания и изземвания се очакват във връзка с нападението в Роженския манастир, извършено във вторник вечерта. Искането за даване на разрешение за тези допълнителни процесуално-следствени действия е разгледано и одобрено на среднощното заседание на тричленен състав на ВКС, съобщава 24chasa.bg. Ще се обискират лек автомобил и жилище на заподозрени за участие в нападението.

Снощи малко преди полунощ съдебен състав с председател Капка Костова излезе с определение за друг районен съд, който да гледа мярката за неотклонение на 4-мата арестувани, двама от които на 16 и 17 г. До тази екстремна и безпрецедентна ситуация се стигна след като всички съдии от Сандански си направиха самоотвод. Причината бе, че един от арестуваните е адвокат Стефан Матеев, с когото съдиите са имали професионални отношения. Спешно материалите по делото бяха изпратени във ВКС, от чиято компетенция е да определи друг съд за гледане на мярката. 72-часовото задържане на обвиняемите изтича в неделя и магистратите трябваше да действат много експедитивно.

ВКС не контролира законността и основателността на направените самоотводи.

Делото бе разпределено на Районен съд - Пловдив, който е извън апелативния район на Сандански, за да се избегнат съмнения за обективност и безпристрастност на съдебния състав.