Атентат в Иран, преоблечени във военни униформи терористи стрелят на месо по време на парад
Секция: СВЯТ
22 Септември 2018 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атентат в Иран, преоблечени във военни униформи терористи стрелят на месо по време на парад

/КРОСС/ Атентат в югозападния ирански град Ахваз взе жертви. Няколко нападатели открили огън срещу военен парад в града. Четирима мъже, които били облечени във военни униформи, открили огън по участниците в събитието от близък парк, докато шествието преминавало наблизо.

По последните данни убитите са най-малко 24 души - военни от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), мирни граждани, сред които има и поне едно дете, както и един застрелян журналист. Ранените засега са 53-ма.

Двама от терористите са убити при последвалата престрелка, а другите двама са арестувани. Мероприятието се провежда по случай началото на "Седмицата на свещената отбрана", която отбелязва паметта на загиналите по време на ирано-иракския конфликт през 80-те години на XX век. Групировката, която се нарича "Ал Ахвазия" пое отговорността чрез съобщение в социалните медии.

"Групата проведе няколко саботажа в провинция Хузестан през последните години", заяви високопоставен представител на местните сили за сигурност в иранската област.

"Атаката срещу военния парад в Ахваз беше отговор за репресиите срещу ахвазките араби. Нямаме друг избор, освен да се съпротивляваме", обяви говорител на екстемистите, които сами себе си се наричат "Патриотично арабско демократично движение в Ахваз".

По думите му целта на нападението е да бъде даден знак на иранските власти. Той подчертава, че операциите на терористичната групировка "Ал Ахвазия" са насочени само срещу иранската армия и се провеждат на места, където няма цивилни, въпреки че на снимки веднага след атаката показаха ранени мирни граждани, сред които и деца.
Иран обвини косвено обвини САЩ за атаката, като в първите минути след нападението от Техеран обявиха, че виновен е "чужд режим, подкрепян от САЩ". Според местните власти Саудитска Арабия финансира въпросната групировка, а пък САЩ са допринесли и с водена от тях кампания да предизвикват бунтове в иранските градове.

Междувременно "Ислямска държава" също пое отговорност за терористичния акт.