Блумбърг: България е страната с най-неефективно здравеопазване
Секция: Здраве
22 Септември 2018 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Блумбърг: България е страната с най-неефективно здравеопазване

/КРОСС/ Искате да получите медицинска помощ без бързо да загубите цяло състояние? Пробвайте в Сингапур, Хонконг. Или Испания. И внимателно избягвайте България.Страната ни заема последното 56-о място по ефективност на здравеопазването.

Годишният индекс за ефективност на здравеопазването на "Блумбърг" включва в класация държавите, в които продължителността на живота е поне 70 г., а БВП на глава от населението надхвърля 5000 долара, те трябва да са с население поне 5 млн. души.

На върха на класацията са Хонконг, Сингапур, Испания, Италия и Южна Корея със средна продължителност на живота между 82 и 84.2 години. На дъното освен България са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия.

От съседните на България държави, отговарящи на критериите за включване в индекса, най-висока оценка за ефективност получава Гърция (14-о място), следвана от Турция (26), Румъния (36) и Сърбия (52).Американците не получават достатъчно за парите си, сочат анализите. Както и българите.

Най-много пари ще трябва да дадете за лечение в САЩ, и в абсолютни стойности, и съотнесено към средните доходи. Същевременно средната продължителност на живота на американците - около 79 години - е надмината в 25 страни.
САЩ са втори в класацията за най-големи разходи на глава от населението за здравеопазване - с 9536 долара. Първа е Швейцария с 9818 долара средно. Но в европейската държава средната продължителност на живота е с 4,2 години по-голяма отколкото в САЩ.

В сравнение с гражданите на Чехия, които са със средна продължителност на живота като в САЩ - американците дават почти двойно повече пари за здравни грижи съотнесено с БВП. 16.8 на сто спрямо 7.3 на сто. Харчовете за здраве в САЩ се смята, че ще нараснат до 18% от БВП - според прогнози на Altarum Institute.

Испанската здравна система е с много добри показатели - тя е на трето място след Хонконг и Сингапур, следва Италия. Италия освен това е №1 в друга класиция на "Блумбърг" - тя е най-здравата нация на света.
Тайланд се качва с 14 места - до №27, това е най-големият скок тази година. Разходите на глава от населението там са паднали с 40 на сто до едва 219 долара, продължителността на живота стига до 75,1 години. Медицинският туризъм е една от най-бързо развиващите се индустрии в държавата.

Чили, държавата, която е с най-добри показатели в Южна Америка през миналата година, се срива с 23 места до 31-вата позиция, като изпада от топ 10. Изпреварват я и Мексико и Коста Рика.

В Близкия изток най-добре се представят Обединените арабски емирства и Израел - като си запазват местата сред първите 10.

В класацията тази година влизат за първи път Коста Рика, Ирландия, Ливан и Нова Зеландия след като преминаха прага от 5 млн. жители. Всички те са сред първите 25 държави.

Великобритания, страната, в която действа Националната здравна служба, темата здравеопазване е сред основните. След Брекзит тя изпада с 14 позиции в класацията до 35-ото място.

И антигероят в тази класация е...

В България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в редица други страни, а българите получават най-лошите услуги сред средно и силно развитите икономики.

България е на последното 56-о място по ефективност на здравната си система. Спрямо миналата година страната е слязла с 10 позиции в класацията, което е поставя сред петте държави с най-сериозно пропадане надолу.
По отношение на парите обаче нашата страна е сред най-харчещите държави. С относителен дял от 8.2% от БВП България е в първата половина на класацията, напред е дори и по отделена абсолютната сума - в горните две трети на списъка. И същевременно е държавата с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз.

Според данните от 2015 г. всеки българин е дал 572 долара годишно (951 лева). Това означава, че едно четиричленно семейство например отделя средно над 3800 лева годишно само за здравеопазване. Което показва, че парите не са толкова малко и недостатъчно, както непрекъснато се опитват да ни убедят с вечното изречение, че "здравната система е недофинансирана", а че не са добре управлявани и че системата е неефективна. Така новите предложения за промени - с още 12 лв. от гражданите, отиващи задължително в частен здравен фонд или преустановяването на монопола на НЗОК, са обречени, ако не се спре неконтролираният теч на средства от здравеопазването.

Турция, Румъния, Малайзия, Иран, Перу, Алжир и Тайланд, за които абсолютната цена варира от 455 до 219 долара годишно, също са преди България и средната продължителност на живота на гражданите им е между 74.8 и 75.9 години.