Астрономическата есен идва с летни температури
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2018 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономическата есен идва с летни температури

/КРОСС/ Астрономическата есен, която настъпи в 4.54 сутринта, идва с летни температури, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Ще има променлива облачност, но максималните температури ще са между 22 и 30 градуса. Най-хладно ще е в Североизточна България, а най-топло в Югозападна.

В последния от трите почивните дни ще е още по-топло, като на много места температурите ще са над 30 градуса. В нощта срещу вторник ще настъпи рязко захлаждане и в първия работен ден от новата седмица максималните температури ще са малко над 20 градуса.

От сряда се очакват валежи, които ще донесат допълнително захлаждане. Настъпването на астрономическата есен е и времето на есенното равноденствие, като продължителността на деня и нощта е еднаква. Оттук нататък денят ще започва да намалява за сметка на нощта.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. При зимното слънцестоене - 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.