България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора
Секция: Технологии
23 Септември 2018 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора

/КРОСС/ България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора, У нас 30% от специалистите в бранша са жени при 16% средно за Евросъюза . Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева по време на участието си в първата по рода си среща на жените външни министри в Монреал, Канада.
Тя посочи още, че политици като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55% от съгражданите ни искат президентът да е мъж".
Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.
Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно".