Стартира Европейската седмица на спорта #BeActive
Секция: СПОРТ
23 Септември 2018 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира Европейската седмица на спорта #BeActive

/КРОСС/ С множество спортни демонстрации и атрактивна програма в Борисовата градина в София стартира Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитието беше открито от главния секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков.
„Радостни сме, че за четвърта поредна година Министерството на младежта и спорта организира инициативата Европейска седмица на спорта, чиято основна цел е да насърчи заниманията със спорт и физическата активност сред населението на Европа.  Тази година седмицата съвпада с най-активния месец за спорта в България. През септември у нас се проведоха едновременно три световни първенства - гребане, художествена гимнастика и волейбол, като мачовете по волейбол продължават и световният елит на тези 3 спорта беше в нашата страна. Днес обаче важни са масовият спорт и активният начин на живот. Важни сте Вие и Вашето здраве", заяви Марков.
Главният секретар на ММС благодари на всички, които са решили да спортуват и да се раздвижат, вместо да са пред телевизорите и компютрите.
На официалното откриване присъстваха и част от посланиците на Европейската седмица на спорта #BeActive България - волейболната легенда Любо Ганев, гимнастичките от националния ансамбъл Симона Дянкова и Елена Бинева и двукратният сребърен медалист от европейки първенства по тенис на маса за хора с увреждания и национал при състезателите без увреждания Денислав Коджабашев. Посланици на седмицата са още гимнастичката Невяна Владинова, европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, шампионите ни в бокса Даниел Асенов и Станимира Петрова, лекоатлетката Габриела Петрова, най-голямата ни надежда в плуването Антъни Иванов, телевизионните водещи Ники Кънчев и Део и актьорът Тончо Токмакчиев.
Стотици деца имаха възможност да наблюдават демострации и да получат първи уроци по спортовете борба, бокс, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, бадминтон, тенис, фехтовка, голф, шотокан карате - до, канадска борба, таекуон-до, ролер-скейт, тенис на маса и народна топка. В езерото „Ариана" пък свободно можеше да се карат каяци. В демонстрациите се включиха и ученици от Държавното спортно училище „Ген. Владимир Стойчев" и представители на спортни клубове „Здраве и активно дълголетие".
В „Спортна София" пък се изигра демонстративен футболен мач между отбора на журналисти и бивши футболисти, сред които съветникът на министъра на младежта и спорта Красен Кралев - Гошо Гинчев, Георги и Даниел Пееви, Стефан Трифонов и др.
Част от събитието беше и концерт на певицата Веси Бонева.
Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта. Целта е да се популяризират спортът и физическата активност в цяла Европа, да бъдем физически активни в свободното си време, вкъщи и дори на работното си място. Това европейско движение започва през 2015 г. и вече е вдъхновило милиони хора във всички държави в Европа. Основната тема на кампанията е Бъди Активен / #BeActive, като целта е да се насърчи физическата активност както през Седмицата на спорта, така и през цялата година. Тази година в инициативата се включват страните от Западните Балкани и Източното партньорство.
Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на ММС „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай", който е съфинансиран по Програма „Еразъм +" - програма за образование, обучение, младеж и спорт, която стартира през 2014 г. Тя е базирана на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.