Ще има ли голям скок в сметките след увеличението на парното и топлата вода
Секция: ИКОНОМИКА
24 Септември 2018 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли голям скок в сметките след увеличението на парното и топлата вода

/КРОСС/ КЕВР предлага с до 8% увеличение на цената на парното. Предвижда се още поскъпване на топлата вода и тока. Как по-високите цени ще се отразят на сметките на домакинствата - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха енергийният експерт проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев - бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Експертите коментираха ценообразуването на газа и механизмите за неговото определяне.

Цената на тока се променя в едногодишен период, докато при газа и парното е на тримесечие и това се определя от договора ни с Русия. Държавата не може да повлияе с нищо, защото доставчикът е един, обясни проф. Тасев.

Ценообразуването е свързано още с курса на долара и цената на петрола, затова никой няма инструменти за влияние на цената на газа. Това е един динамичен процес, който в този момент изисква увеличение, допълни Явор Куюмджиев.

По думите му, КЕВР няма да даде на "Булгаргаз" поисканите 14% увеличение, което представлява един вид буфер. Така се задава рисков момент с надежда в бъдеще плащането към дружествата да бъде компенсирано.

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката: Проблемът у нас са ниските доходи и фактът, че близо 60% от населението са или енергийно бедни или на прага на енергийната бедност.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Последните три години цените на газа в България са най-ниски спрямо всички потребители на руски газ в Европа, така че ние в някаква степен сме облагодетелствани.

И двамата експерти бяха категорични, че прогнозираното увеличение в цената на газа няма да доведе до сътресения в бюджета на домакинствата, а по-скоро ще има ефект върху големите индустриални предприятия.