Стотици русенци се включиха в кампанията "Стара хартия за нова книга"
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2018 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици русенци се включиха в кампанията "Стара хартия за нова книга"

/КРОСС/ Стотици русенци и техните деца откликнаха на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". Всеки, който донесе поне 5 кг хартия за рециклиране, получи книжка по свой избор. Ентусиастите, които предадоха повече, бяха възнаградени с последното издание "Грийн тийн", публикувано специално за благотворителната кауза, съобщава БНТ.

От рано сутринта пред пункта на площад „Свобода” в Русе се изви дълга опашка. С огромни чанти, с чували и дори с колички децата и техните родители търпеливо чакаха да предадат старата хартия.

Йова Петрова: Предадох 7 кг хартия, очаквах, че ще са по-малко, но за щастие бяха повече и получих допълнителна книга. За жалост нямаше "Пърси Джаксън", затова взех случайна просто, иначе си падам по фентъзи романи.

Новите книги са осигурени от 11 български издателства, а всичката събрана хартия ще бъде извозена за рециклиране.

Сиана Колибарова – организатор: Искаме да покажем на децата, че това да получат една нова книжка и да я имат в ръцете си, преди това тя е извървяла много дълъг път. Това е една от целите на нашата кампания, освен да им покажем, че четенето е забавно и не е трудно да се грижат за природата.

За последните три години Русе е сред рекордьорите в кампанията. Общо 5650 деца са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна са получили 7500 нови книги.