Вечер на космоса и авиацията ще се проведе в РКИЦ в София
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вечер на космоса и авиацията ще се проведе в РКИЦ в София

/КРОСС/ Вечер на космоса и авиацията ще се проведе днес в Руския културно-информационен център в София. Домакините са подготвили специална научно-практична програма за посетителите. Гостите ще могат да изпълнят симулиран полет на първия български авиосимулатор „Фотоника“.

В предаването „Преди всички“ Явор Киряков – управител на Университета за деца, коментира:

„В училищата се набляга само на теория, а извън училище – само на практика. От Университета за деца и с цялото събитие се стараем да направим тази връзка. Ще гледаме филма „Космос“, ще има и доста обяснения на експериментите, които ще направим на сцена. /…/ В неформалното образование се стараем да внедрим повече практика, повече експерименти. При нас много от децата знаят, че ще станат учени, преди дори да са влезли в същинския университет, защото вярват в себе си и са убедени, че това, което обичат, е тяхното бъдеще“.

Недислав Веселинов – председател на Авиационно-космическия форум и проектант на авиосимулатора „Фотоника“, посочи:

„Направихме тестови полети преди да го пуснем за широката публика. Първият летец-изпитател беше баба ми на 85 години. Човек е в реална кабина и има реални копчета. Самата симулираща програма е така създадена, че да отразява реалността. Искаме този симулатор да обучава бъдещи пилоти“.

Веселинов обясни какви мисии ще бъдат давани по време на днешната симулация: „Ще могат да кацат, ще има бойни мисии. Най-младият ни участник беше на 6 години, който от 3-4 път започна да каца без проблем“.

Събитието е за всички възрасти, каза Веселинов. Той подчерта, че искат да изградят и планетариум.