МРРБ отпусна средствата за проект за укрепване на блок “Русия”
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2018 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ отпусна средствата за проект за укрепване на блок “Русия”

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустрояването отпусна средства за изготвяне на проект за укрепване на блок “Русия” в Русе, съобщава tvn.

Това става ясно от обществена поръчка, обявена на сайта на министерството. Сумата е 90 хиляди лева без ДДС. Оферти се подават до 22 октомври. Срокът за извършване на дейностите е между 2 и 4 месеца.

Както ТВН вече писа, ангажиментът беше поет от бившия министър на регионалното развитие и благоустрояването при посещението му в Русе в края на октомври миналата година. На среща с обитателите на блока тогава той обяви, че министерството ще отпусне средства за проучване и изготвяне на инвестиционен проект за конструктивно укрепване на блока и земната основа под него.

Блокът е строен през 1968 г. След земетресението във Вранча сградата започва да пропада. През 90-те години се получава и деформация, която се оказва резултат от слягане на терена под източната част на блока поради намокряне на земната основа. Оттогава 12-етажната сграда започва да се накланя на една страна.

През 2011 година е правено геодезическо проучване, което е показало вертикално отклонение от 70 сантиметра. Предполага се, че към момента то е вече между 80 сантиметра и един метър.

По груби разчети, укрепителните дейности на пропадащия вече близо 20 години жилищен блок ще струват между 700 и 900 хиляди лева.