Александър Йорданов: В Македония ще гласуват „за” на референдума
Секция: Интервюта
25 Септември 2018 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Йорданов: В Македония ще гласуват „за” на референдума

/КРОСС/ „Референдумът в Македония е избор между Европа и изолация. Той обаче дава възмжност да се промени и името на страната според договора от Преспа. Въпросът на референдумът съчетава тези веща, затова е като айсберг – има доста невидими неща”, коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият дипломат Александър Йорданов.

Приемането на Договора от Преспа означава, че Македония ще си смени името, уточни Йорданов и посочи, че това обаче ще стане в парламента.

„Повечето гласове ще са „за” – за промяна на името и конституцията, като и за ЕС и НАТО”, прогнозира Александър Йорданов.

Две неща са важни според него в дните преди гласуването – призива на президента Георге Иванова от САЩ да се бойкотира референдума, както и на бившия премиер и лидер на ВМРО, който призовава към същото.

„Тука идва едно изказване – на външния министър на Македония – Никола Иванов. Той каза, че независимо от резултата на референдума, въпросът ще бъде обсъден в парламента. Основното послание на всички политически лидери беше да се гласува, сега обаче външният министър казва – няма значение как ще гласувате. Един политик не трябва да говори така”, смята Александър Йорданов.

Преспанският договор  най-напред отряза претенциите на македонците към античното минало на Гърция, посочи още Александър Йорданов.

По думите му гърците дават правото на македонците да се определят след античността както искат  и да си изберат, която история искат.

„Тук е проблемът – те навлизат на територията на българската история, но македоците трябва да приемат, че имаме обща история. Проблемът с нас ще си остане, не може да се откажем от научната истина, тя не бива да се смесва с политиката”, според Олександър Йорданов.