Задържаха високопоставен член на "Ислямска държава" в Турция
Секция: СВЯТ
25 Септември 2018 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха високопоставен член на "Ислямска държава" в Турция

/КРОСС/ В южния турски град Адана е бил задържан соченият за местен ръководител на организацията "Ислямска държава". Същевременно продължават и операциите на турските власти срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, съобщава пратеника на БНР в Истанбул.

Според полицията задържаният вчера в Адана т. нар. "местен "емир", т.е. най-високопоставеният член на терористичната групировка в района, е предавал съобщения, идващи от организацията в Сирия, към местни клетки в Турция. Лицето, идентифицирано само като Еюп Б., е на 47 години и е задържан в очакване на процес срещу него. 

Междувременно полицията в Истанбул задържа френска гражданка, която е искала да се присъедини към структурите на "Ал Кайда" в Сирия. Тя е била предадена на френските консулски власти, а турският гражданин, който е трябвало да ѝ уреди пътуването до Южна Турция, е арестуван. 

Продължават и операциите на турските власти срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). В област Сиирт са били неутрализирани пет кюрдски бойци, сред които две жени. В използвани от тях три пещери са били открити две дългоцевни оръжия, припаси, документи и взривни вещества. В друга югоизточна провинция - Шърнак, са задържани експлозиви и други шест автоматични пушки. 

От вътрешното министерство в Анкара съобщиха, че миналата седмица са проведени над 2000 "антитерористични операции", при които са били задържани около 4300 души.