Първата станция Shell за продажба на дребно на втечнен природен газ в Германия е готова да заработи
Секция: Автомобили
25 Септември 2018 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата станция Shell за продажба на дребно на втечнен природен газ в Германия е готова да заработи

/КРОСС/ Shell откри първата станция за продажба на дребно на втечнен природен газ за товарни автомобили в Хамбург, Германия. Това важно жалонно събитие е илюстрация на ангажираността на Shell към втечнения природен газ в сектора на автомобилния транспорт в Европа, с оглед на увеличения товарен трафик по европейските пътища.

„Ние диверсифицираме горивното ни портфолио чрез разработване на мрежа от станции за ВПГ в Германия, които да предлагат на нашите клиенти по-чисти решения за горивна енергия, които могат да спомогнат за намаляване на емисиите" - заяви д-р Томас Зенгерли, изпълнителен директор на Shell за Германия. „На обекта с капацитет от близо 30 тона могат да се зареждат с втечнен природен газ над 200 камиона дневно. Ще продължим да работим с производителите на камиони, с клиенти и с органите, определящи държавната политика, за да популяризираме използването на втечнен природен газ като по-чисто и по-достъпно транспортно гориво."

Новата станция за втечнен природен газ се намира в южната част на Хамбург, в Георгсвердер Боген в близост до транспортния възел Хамбург Сюд, недалеч от триъгълната естакада Хамбург Сюд. Това е оживено място за зареждане на товарни автомобили в близост до пристанището на Хамбург.

Транспортният сектор генерира около 20% от свързаните с енергийни източници емисии на СО2 в Германия. Електронната мобилност може да спомогне за намаляване на емисиите от леки автомобили и ванове, но тежкотоварният транспорт изисква все по-мощни двигатели с вътрешно горене.
Втечненият природен газ предлага съществени предимства по отношение на емисиите на СО2 и замърсяващи въздуха частици в сравнение с дизеловото гориво. Не се отделят практически никакви частици, цената на горивото е като цяло по-ниска, а шумът на двигателя - по-слаб.

Днес по пътищата на Европа вече се движат около 5 000 камиона на втечнен природен газ от марките Iveco, Scania и Volvo. До 2030 г. се очаква броят им да нарасне значително. Тази тенденция ще бъде стимулирана с целево финансиране от федералното правителство. „Втечненият природен газ играе важна роля в горивната стратегия на Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура. Ето защо сме доволни, че Shell се ангажира за изграждане на инфраструктурата от горивни резервоари" - заяви Гуидо Беерман, държавен секретар във Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура, на откриването в Хамбург.

А ето какво казва Йенс Керстан, сенатор по околна среда и енергетика на Свободния ханзейски град Хамбург: „Втечненият природен газ може да бъде основен елемент в политиката за по-малко изгорели газове и по-чист въздух в Хамбург. Искрено приветствам факта, че първата обществена газостанция за продажба на втечнен природен газ в Германия се намира тук, в Хамбург.

Като град, ние вече сме в челните редици на електронната мобилност и искаме да останем начело и с други екологосъобразни способи на задвижване и горива. Виждам потенциал за втечнен природен газ в Хамбург и по отношение на корабите, при които този газ може да доведе до драстично намаление на емисиите на частици и реално да допринесе за защитата срещу измененията в климата. В това отношение мина времето, когато говорехме в условно наклонение с думи като „би трябвало" и „би могло". Парижките цели за климата са задължителни и обвързващи, така че твърде скоро трябва да се случат много неща."

Shell продължава да разширява европейската си мрежа от станции за втечнен природен газ, като станцията в Хамбург е деветата станция за втечнен природен газ на Shell в Северозападна Европа. Вече седем обекта са открити и функционират в Нидерландия и един - в Белгия.

Бележки към редакторите:

• Тежкотоварният автомобилен транспорт съставлява около 5% от превозните средства по пътищата на ЕС, но те генерират близо една четвърт от емисиите според базирания в Брюксел изследователски център Брьогел.
• Shell очаква ВПГ да играе нарастваща роля в бъдещия микс от транспортни горива, както се предвижда и от Директивата на ЕС за чиста енергия за транспорта. Втечненият природен газ може да се използва като едно по-чисто изгарящо гориво за тежкия автомобилен, корабния и товарния железопътен транспорт.
• Подразделението на Shell за продажби на дребно има амбицията до 2025 г. да генерира 20% от печалбата си от горива чрез нискоемисионни енергийни решения, предлагани на бензиностанциите Shell.