Таванът на пенсиите остава и догодина
Секция: ИКОНОМИКА
25 Септември 2018 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таванът на пенсиите остава и догодина

/КРОСС/ Таванът на пенсиите по всяка вероятност няма да отпадне и през следващата година. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки че отпадането на ограничението на доходите за новите пенсионери е записано в Кодекса за социално осигуряване, според министъра все още не са отстранени несъвършенствата на пенсионната формула. Затова може и догодина пенсиите да имат таван.

За отпадането на максималния праг на всички пенсии настояват пенсионерски организации. Предстои въпросът да бъде обсъден в сряда в социалната комисия в парламента.

“Таванът на пенсиите съществува именно, за да премахне несъвършенствата на пенсионната формула, които разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия“, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Важно е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои пенсии, които са ограничени до максимален размер сега, е доста висок. Така министърът отговори на въпроса за отпадането на тавана за всички пенсионери.