КНСБ: Близо 150 000 души от българската диаспора в Украйна и Молдова да запознат работа у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2018 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Близо 150 000 души от българската диаспора в Украйна и Молдова да запознат работа у нас

/КРОСС/ В следващите 3 до 5 години  от Украйна и Молдова в да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодалески организации демографска програма. Така ще се запълни недостига на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президента на КНСБ Пламен Димитров:

„Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура  и така нататък. Това ще реши системния  проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са - с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажимента на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнеса е картографирал“.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината , каза Пламен Димитров. По изчисления на снидаката, планираното 10 процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно,  на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

„Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента  увеличение, вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя симулира,  калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало“.