1, 45 млн. лв. инвестира „Екопак България“ в нов технологичен център за преработка на отпадъци от опаковки
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2018 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1, 45 млн. лв. инвестира „Екопак България“ в нов технологичен център за преработка на отпадъци от опаковки

/КРОСС/ Организацията, лидер в разделното събиране на отпадъци, откри първия интерактивен образователен център за ученици в София.

„Екопак България“ инвестира 1,45 млн. лв. в изграждането на нов технологичен център. Част от него е нова инсталация за сортиране на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки и нов образователен център за ученици в София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев и председателят на борд на директорите на “Екопак България” и изпълнителен директор на Кока-кола ХБК Юрг Бургхалтер заедно пуснаха съоръжението. На официалното откриване присъстваха много производители, партньори и съмишленици в зелената мисия на „Екопак България“.

„Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т.  отпадъци от опаковки годишно“, съобщи г-н Бургуджиев. Той подчерта, че голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре.

Новата линия е изградена на площадка с площ 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на “Екопак България”  от 6 района в София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В съоръжението са инсталирани магнитни сепаратори за автоматично отделяне на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 служители и работници.

В продължение на последователните си дългогодишни усилия да информира и образова подрастващите от всички възрасти „Екопак България“ създаде първия интерактивен образователен център. Той е част Технологиченият център, в близост до сепариращата линия и е предназначен за деца над 14 години. Пространството от 300 кв. м  е разделено на три зони. В прожекционната зала се представят филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тук посетителите ще се запознават с историята на организирана система за събиране на отпадъци от древността до днес. Втората зона е разделена на 4 секции за четирите вида отпадъци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. Представени са процесите на преработка и рециклиране на отпадъци, превръщането им в нови продукти или в изкуство. Предложена е и мотивираща информация за ползата от рециклирането. Третата зона е гората на зелените желания, където всеки посетител ще оставя своята зелено мисия/послание за следващите поколения.

„Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика независимо дали става въпрос за семейство, община, държава или съюз. Ако усепеем по този начин да изградим навици у тези, които днес са между 7 и 27 г., това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има нужда от подобни инициативи “, заяви министър Димов.

Зам. министърът на образованието и науката Деница Сачева заяви, че центърът е чудесно място, където децата могат да бъдат супергерои, пионер за София. Според нея “Екопак България” е своеобразен корпоративен лидер, когато става въпрос за екологичено образование. Г-жа Сачева съобщи, че през миналага година около 23 000 ученици са избрали да участват в дейности по интереси, свързани с екологично образование и здравословен начин на живот. “МОН ще публикува промени в Наредбата за приобщавашо образование, насочени към заниманията по интереси, а екологичното образование ще се превърне в трайна държавна политикка..

“Децата са нашите посланици за реализиране на зелените политики за нашия град. В този център те ще научат по най-добрия начин, че отпадъците са ценен ресурс”, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че системата за разделно събиране на отадъци в столицата ще се разширява.