Забраниха поставянето на огради в парк "Бедечка"
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2018 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забраниха поставянето на огради в парк "Бедечка"

/КРОСС/ Общинският съвет в Стара Загора току-що гласува изрична забрана за поставяне на огради в парк "Бедечка". "Бедечка" вече е с възстановен статут на парк и въпреки че още има частни имоти в зелената площ и съдебни формалности, оградите са в разрез с парка. Законът за устройство на територията предвижда възможност за такава забрана, когато дадена площ предстои да се използва за обществени нужди.

Решението идва след няколко демонстративни поставяния на огради и заравнявания на терени и последвали проверки и актове. Наскоро понечиха да заградят и алеята към националната природна забележителност - многовековния старозагорски чинар.

Ограждането на терени е безпредметно, след като парк "Бедечка" получи отново статута си на парк, а за собствениците на терени в зелената площ е предвидена замяна или обезщетение. Въпреки това, неколцина решиха да направят демонстрация.

Подобни собственици обаче са съвсем малко. Мнозинството от собствениците се ориентираха към предстоящите замени на имоти в рамките на бивши военни терени. Днес Общинският съвет гласува пореден етап от процедурата.