Google стана на 20 г.
Секция: Технологии
27 Септември 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google стана на 20 г.

/КРОСС/ Google чества 20 години от създаването си със специален дудъл.

Гигантът в днешно време е символ на едни от най-впечатляващите иновации през последните десетилетия, които всеки ден ни спестяват ценно време. Вече нямаме нужди от големи и тежки енциклопедии, които заемат място и трупат прах. Всичко, от което се нуждаем, може да открием само с едно търсене в рамките на... секунди.

История на Google започва, когато Сергей Брин и Лари Пейдж стартират своя проект за търсачка, която да помогне на хората със съдържанието в интернет.

Основната им цел:

Да направят своето технологично творение универсално, също така и достъпно за всички хора по света.

Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват ежедневно милиони заявки за търсене и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Интересни факти за Google

1. Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 г. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки и с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно.

2. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на Интернет.

3. В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли.

4. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

5. И още нещо.
Търсачката Google направи гаф в деня на Освобождението на България по-рано тази година. На началната страница се появи знамето на България, но надписът на него не е за 140 години от Освобождението, а "Международен ден на жената". Линковете също водеха към празника на жените. Гигантът все пак се поправи - поздравът вече бе "Честит празник българи", но запетаята преди българи е пропусната.
Търсачката индексира милиарди заявки на потребителите в над 190 държави, поддържайки повече от 150 езика по цял свят.

В наши дни Google е име, за което всеки човек знае. Един продукт, който значително улеснява работата на всички нас.