Боян Дуранкев: В България има 1% свръхбогати и 60% оцеляващи ден за ден
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2018 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Боян Дуранкев: В България има 1% свръхбогати и 60% оцеляващи ден за ден

/КРОСС/ От началото на годината, в сравнение с предходната, цените у нас са се повишили с 3,5%. Това каза пред "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му в страните -членки от ЕС нормалното годишно ценово повишение е с до 2 %.

"Изглежда, че тази година България я очаква перфектната ценова буря, тъй като правителството отдавна изпусна контрола в сектор икономика", добави още той.

"Такъв скок на цените е налице за пръв път от доста години. Той не е свързан само с енергията и не засяга само цената на хляба - през последните години много рязко нараснаха цените на жилищата, основните потребителски стоки, доплащанията за здраве и образование - т.нар неформални плащания. Българинът гледа и напред - на хоризонта се задава нова тол система, която ще изисква плащания, а наред с това - и по-високи застраховки и осигуровки. Дава се на концесия и основното българското летище. Всичко това са все фактори и условия, които тикат цените във възходяща посока", обясни икономистът.

Стабилната система на данъците и на ниските доходи, които се очакваше да привличат чужди инвеститори доведоха до това, че България е на първо място по социално разслоение, коментира още проф. Боян Дуранкев. У нас имаме 1 % свърхбогати и над 60% оцеляващи ден за ден, като на този фон е странно да се твърди, че стабилността и липата на промени за добри, каза още той.