България се включва в Европейската нощ на учените
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2018 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се включва в Европейската нощ на учените

/КРОСС/ С разнообразни научни демонстрации, с творчески и забавни прояви България се включва днес за 12-а поредна година в Европейската нощ на учените. Тя е основното събитие в проекта K-TRIO 3, финансиран по програмата на ЕС "Хоризонт 2020", съобщиха организаторите.

Целта на проекта е да се информира обществото за постиженията на българските учени и той е насочен към ученици, студенти и преподаватели. Основни партньори в проекта са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, Българската академия на науките, Медицинският университет във Варна, Нов български университет, Тракийският университет и Русенският университет.Нощта на учените е инициатива, която всяка година се организира едновременно в около 300 града в цяла Европа. У нас тя ще започне официално от 18.00 ч. в централното фоайе на Ректората на Софийския университет, но през целия ден посетителите ще могат да участват в различни интересни инициативи в СУ. От 13.00 до 17.30 ч. ще е отворено ателието на младите таланти "По динозавърските стъпки", което ще е в Музея по палеонтология и исторична геология на СУ.

От 16.00 ч. в аулата на Софийския университет ще се състои Националният конкурс "По стъпките на учените в региона", а от 17.30 до 22.00 часа в централното фоайе на Ректората ще бъде отворен и Европейски щанд. От 18.30 до 20.30 ч. е тематичната обиколка "Софийският университет като живо културно наследство", която започва от централното фоайе. От 19.00 до 21.00 ч. в аулата на СУ талантливи учени ще представят музикално-поетична вечер, а от 21.30 ч. в централното фоайе на Ректората посетителите ще може да участват във викторината и томболата с награди "Клуб на знаещите".
БАН също се включва в инициативата Европейска нощ на учените, като прояви ще има в различни сгради на БАН - в Централната сграда, в Националния археологически институт с музей и в Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници - от 16.00 до 22.00 ч.
В БАН ще може да се види изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по научната програма "Шипка", представена от Института за космически изследвания и технологии при БАН, както и работно ателие за иконопис, ръководено от специалисти от Кирило-Методиевския научен център. Ще има и павилион за виртуална реалност, в който ще бъдат представени четири късометражни филма за културното и историческото наследство на България.

В Националния археологическия институт с музей на БАН всички изложбени зали ще са отворени за посетителите. Ще има и прожекция на филми и дигитална реконструкция за деца и възрастни.

В Националния природонаучен музей на БАН програмата започва в 17.30 ч. и продължава до 22.00 ч., като ще бъдат представени резултатите от най-новите изследвания на учените в музея. Имало ли е динозаври в България - какво разкриват последните находки на палеонтолозите в музея, планират ли се бъдещи изследвания, как "дишат" реките, колко вида прилепи живеят в България, как се изминават 12 000 км на колело от Кайро до Кейптаун, кои са възобновяемите енергийни източници и как работи водородният двигател. Това са само някои от въпросите, чиито отговори ще търсят посетителите заедно с учените от БАН.Прояви от Европейската нощ на учените ще има също в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Тръстеник, в община Долна Митрополия, в обсерваторията в Рожен, на борда на научноизследователския кораб "Академик" и в родопската теснолинейка по маршрута Септември - Велинград.