Мими Виткова: Двата варианта за здравна реформа са взаимно изключващите се
Секция: Здраве
28 Септември 2018 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мими Виткова: Двата варианта за здравна реформа са взаимно изключващите се

/КРОСС/ "Проблемът е, че и в двата варианта не ни казват какъв е проблемът. Двата варианта са взаимно изключващите се. В единият се признава, че парите са достатъчно, но се управляват лошо, а във втория, че парите недостатъчни итрябва да се налеят около 900 млн." Това каза бившият здравен министър Мими Виткова относно предложенията за здравна реформа.

"За да разберем къде е истината трябва да се остойности всичко което се предлага. Не може никой да не знае 20 години каква е реалната цена на клиничните пътеки. В НЗОК няма специалисти, които да оценяват риска. Обществото е в загуба от тази неяснота.", допълни още тя в интервю за bTV.
По думите ѝ липсва всякаква яснота какво ще се покрие с тези 12 лв. - избор на екип или цената на медицинското изделие. Има съществени неясноти какво ще се заплати и какво остава да заплати пациента.

Виткова смята, че с тази вноска "ползата за обществото ще е никакви, а за застрахователите и двата варианта носят съществени рискове. Според нея "няма застраховател, който да влезе в такава смеха."

"Много са участниците в това да се наливат непрекъснато пари и те непрекъснато да не стигат. Цените на медицинските изделия са публично неизвестни, всяка фирма продава на каквито иска цени.", допълни още бившият здравен министър.