Националният гаранционен фонд отбеляза 10-годишния си юбилей
Секция: ИКОНОМИКА
28 Септември 2018 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният гаранционен фонд отбеляза 10-годишния си юбилей

/КРОСС/ 10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част от Групата на Българската банка за развитие. Юбилейното тържество събра колеги и партньори на фонда, чиято мисия е да улеснява достъпа до финансиране на малките и средните предприятия и да облекчава условията по тяхното кредитиране.
„Националният гаранционен фонд е естествен финансов посредник за гаранционните инструменти на ЕС в подкрепа на малкия и средния бизнес. Чрез успешното си партньорство с Европейския инвестиционен фонд по програма COSME, НГФ осигури допълнително 40 млн. евро за финансиране на предприятията в България", каза изпълнителният директор на НГФ Ангел Джалъзов.
Той сподели увереността си, че навлизането на финансовите инструменти ще бъде все по-актуална тема, а ролята на гаранционните институции като надежден партньор на търговските банки и бизнеса - все по-осезаема.
От създаването на НГФ досега са подпомогнати над 8 000 български фирми, в които работят над 120 000 души - най-вечев секторите търговия, селско стопанство и преработваща промишленост. Почти хиляда от подпомогнатите фирми са стартиращи.
За този период фондът е реализирал 9 гаранционни програми в партньорство с 18 търговски банки. Стойността на гарантираните заеми е над 2 млрд. лева.
Гости на юбилея бяха изпълнителни директори на търговски банки, с които НГФ си партнира по няколко гаранционни програми. Тържеството уважиха и чуждестранни експерти от Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), на която Фондът е пълноправен член от 2009 година. През тази година НГФ беше и домакин на пролетната обучителна сесия на AECM и събра в София 27 гаранционни институции от 17 държави.
По данни на Асоциацията през 2016 г. Националният гаранционен фонде бил лидер по ръст на отпуснатите гаранции в Европа. Миналата година фондът отчете най-голям обем издадени гаранции от създаването си - 223 млн. лв. гаранции и над 500 млн. лв. гарантирани кредити.