Кубанският казашки хор пристига догодина на турне за първи път в България
Секция: Интервюта
28 Септември 2018 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кубанският казашки хор пристига догодина на турне за първи път в България

/КРОСС/ За първи път в България на турне пристига най-старият ансамбъл в Русия - световноизвестният Кубански казашки хор. От 18 юни до 22 юни 2019 година легендарните казаци от делтата на Кубан ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. Това съобщи в интервю за БТА директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Евгениевич Арефиев.
"Ние идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди. И се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ", заяви Анатолий Евгениевич Арефиев, който е и заслужен деятел на културата на Русия, на Украйна и Република Адигея. Носител е и на званието заслужен деятел на изкуствата на Република Крим. Представител е на Министерството на Културата на Краснодарския край.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Анатолий Евгениевич, това е първото гостуване на Кубанския казашки хор в България. Какво очаквате от българската публика?
Отговор: Да, наистина. Това е първото ни гостуване в слънчева България, където за първи път на турне ще пристигне най-старият ансамбъл в Русия - световноизвестният Кубански казашки хор. Към това българско турне вървим 207 години. На толкова години е нашият Кубански казашки хор, създаден през 1811 година. Та представяте ли си цели 207 години вървим към българската сцена и ето ни тук. От 18 до 22 юни следващата година легендарните казаци от делтата на Кубан ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. С радост приехме поканата за това турне и с огромна радост ще представим нашия репертоар на нашите братя славяни - българите. Това само може да ни радва, пък и досега наистина никога не сме концентрирали в страната ви. Това турне може да бъде разглеждано като един мащабен проект на Кубанския казашки хор съвместно с българските зрители. Направи ни впечатление, че в България не е забравен руският език, тук се пеят и тачат руските песни и затова безусловно ние имаме желанието да запознаем българския зрител конкретно с казашките песни, които си имат своята специфика и особености, а също така и да покажем казашките танци. В репертоара ни са включени и авторските песни на нашия художествен ръководител Виктор Захарченко.
От публиката безусловно очакваме аплодисменти. Но отговорът на този въпрос се крие единствено след като приключи нашата програма. В едно съм сигурен, че българският зрител ще приеме Кубанския казашки хор така, както приемат хора в родината. Няма човек на земното кълбо, който би могъл да остане равнодушен към великолепието на казашките песни, уникалното изпълнение и дълбоките текстове. Искаме да прозвучим естествено, така както пеем в нашите села и поля. Искам да прозвучим така, сякаш публиката е част от един филм, където действието се развива в староприемница пълна със смели казаци, запели техните песни и забили ками в дървените маси.
В Руската Федерация нашият хор е приеман навсякъде. Надяваме се да бъдем приети и в слънчева, приятелска и братска България. Убеден съм, че сърцата на нашите артисти и сърцата на българската публика ще тупат в пълен унисон. Нашият успех не зависи от децибелите в залата, а от артистичността и гласовете на изпълнителите, от топлотата на песните и красотата на целия репертоар. Ние идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди. И се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ.

Въпрос: Каква програма ще представите у нас?
Отговор:
Ще покажем както исторически произведения, които са на повече от 200 години, така и съвременният ни репертоар от казашки песни и танци. Всичко това ще бъде обвито в автентични и невероятно красиви костюми. Ще покажем програма, която е пълна с позитивно и ведро настроение, но не само - там ще присъства и история, и битки, и любов, и семейството и вярата. Ще съберем всички добродетели на българската сцена. Обещаваме Ви, че ще представим една великолепна завладяваща програма под надслов: "Най-доброто за 200 години". Ще дойде целият състав на ансамбъла - 100 души, заедно с всички танцьори, певци, музиканти и солисти. Сред тях ще бъде и Виктор Сорокин - харизматичният певец, който разтреперва с мощния си глас и емоционални изпълнения не само жените.

Въпрос: С какво смятате да привлечете българската публика, която ще види и чуе за пръв път хора на казаците?
Отговор:
С първото гостуване на ансамбъла в България ще привлечем интереса на хиляди хора с прекрасните и емоционални хорови изпълнения, както и с красотата на автентичните и пъстроцветни носии и костюми. Казашкият хор е пазител и разпространител на музикалните танцови и певчески традиции на Кубанския край. Песните на казаците са с изключително силни текстове - за любовта към любимата, към родината, към родния край, за войната и жертвоготовността на казаците в името на свободата и отечеството.
Репертоарът на ансамбъла е запечатал славна двувековна история и култура, той отразява традициите на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защитата на границите и на императора. Изпълненията на ансамбъла радват стотици хиляди зрители по света в многобройни турнета. Неслучайно между феновете на ансамбъла е и самият руски президент Путин.

Въпрос: Доколкото ми е известно графикът на Кубанския казашки хор е натоварен и пълен година напред?
Отговор:
Да, така е. Имаме много турнета в Русия и в чужбина. Графикът ни се разписва година напред. След броени дни тръгваме на грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия край на Русия. Това турне ще е с продължителност месец и половина. Краят на турнето ще е в Далечния Изток, в град Владивосток, където вече ни очакват с нетърпение. Това турне ще е с маршрут от бреговете на Черно море и чак до Тихия океан. Преди две години направихме подобно турне, което се увенча с невероятен успех и сега го повтаряме по желание на зрителите. Това наше турне от единия до другия край на Русия е регистрирано в книгата за рекорди на Русия, нещо като нашия местен "Гинес" като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената. Кубанският казашки хор притежава и Сертификат за този рекорд, който се счита и световен предвид територията на Русия и изминатите километри. Тази година с това турне ние ще закрием зимния сезон, след което ще открием сезона наново и ще дойдем да се постоплим у вас в слънчева България.

Въпрос: Каква е продължителността на репертоара ви на сцената?
Отговор:
Ще докараме една пълноценна и много интересна програма - най-доброто от най-доброто, което можем да представим. На сцената ще са 100 артисти, което ще е едно пълноценно казашко присъствие. Концертът ще е в две части. Българската публика ще има възможността да се наслади на най-добрия репертоар, постигнат за 200 години. На сцената също така ще излезе и виртуозният танцов казашки състав на Кубанския казашки хор. Програмата ще продължи толкова, колкото ще са аплодисментите на българската публиката. Ако зрителите в залата аплодират до сутринта - ще пеем до сутринта, няма проблем!

Въпрос: Г-н Арефиев, каква е историята на хора, кога точно е създаден? Пял ли е хорът пред руските императори?
Отговор:
Кубанският казашки хор е основан в днешен Краснодар в началото на 1811 г. и има вече 207 годишна история. За основател на този хор се счита свещеник - протоерей Кирил Росинский. Той се е допитал до атамана на Черноморските Казашки войски за възможността да се събере мъжки колектив от най-добрите гласове за хор, който да пее предимно на службите. Атаманът пък написал молба за създаването на такъв хор до Генерал-губернатора на Херсонския Одески край. Тогава за пръв път е бил даден бюджет на Кубанската Казашка войска за подбор на пеещи казаци. Подборът се е извършвал не само в самите войски, но и по целия Кубански окръг. Били са подбрани най-добрите гласове по онова време. И от този момент фактически е историческата дата на създаването на Кубанския казашки хор, който е първоприемник на военния казашки хор.
"Кубанският казашки хор" е именуван така през 1936 година. За цялата си история "Военният певчески Кубанския казашки хор", както се е наричал по онова време, е показвал своя репертоар пред руските императори - Александър Втори и Александър Трети. Руските императори са обожавали този хор, като са отбелязвали неведнъж високото и стройно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембъри. За това са налице исторически документи, потвърждаващи оценката на императорите. Руските императори са били единни в твърдението си, че този певчески колектив трябва да бъде обезпечаван с всичко необходимо за в бъдеще, така че никога тези гласове да не спират да пеят и достойно да представя Руската Империя, Кубан и Казаците, предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и в концертните си прояви. И ето, че и досега ние продължаваме тази традиция и със сегашния Кубански казашки хор. В неговия репертоар са най-популярните руски и украински казашки песни и танци. В състава му са над 100 души - певци, певици, танцьори и музиканти. Ръководител на хора е народният артист на Русия Виктор Захарченко.

Въпрос: По думите Ви хорът стриктно продължава да спазва традициите. Навремето е пял пред императорите, а наскоро пяхте пред президента Владимир Путин на сватбената церемония на външния министър на Австрия г-жа Карин Кнайсъл. Как ще коментирате това участие? Каква беше емоцията на хора да пее пред толкова високопоставени държавници?
Отговор:
Емоцията беше наистина голяма. Усещането беше страхотно, защото самата атмосфера бе сватбена, весела, позитивна пълна с усмивки. Да се пее пред високопоставени държавници е изключително отговорна работа.

Въпрос: Кой Ви покани на тази сватба?
Отговор:
Няма да Ви дам конкретика, само ще загатна, че бяхме поканени от хора, които имат отношение към културата на Русия, които бранят и ценят културните ценности и подкрепят руската култура. Предполагам, че нашето участие е било съгласувано с президента на Руската Федерация Владимир Путин. Бяхме изключително поласкани, учудени и много радостни от факта, че буквално от първия музикален такт на първата песен, която запя Кубанският казашки хор всички присъстващи взривиха околността с бурните си аплодисменти. Хорът почти не се чуваше от бурните и продължителни аплаузи. Имах усещането, че се намираме на кубанска сватба, а не на австрийска. Такова топло посрещане и пълно споделяне на нашето изкуство. Гостите не само аплодираха, но и пееха заедно с нас, и танцуваха. Стана си един истински казашки купон. Останахме с много топли спомени от тази сватба и с прекрасни впечатления. Възприеха ни като дългоочаквани с нетърпение близки приятели. Такова ни беше усещането. Надявам се, че и в България ще бъдем посрещнати топло, а ние ще заредим публиката с едно невероятно позитивно настроение за дълго.

Въпрос: Какво ще пожелаете на аудиторията и зрителите, които ви очакват с нетърпение?
Отговор:
Пожелавам на всички българи едно нещо - смело елате на нашия концерт, поканете приятели и близки, вземете цялото си семейство от малки до стари. От нас настроението, от вас - присъствието. Пожелавам залите да се напълнят, за да могат повече българи да видят уникалното пеене и завладяващите танци на казаците - нещо, което ще се помни дълго.

Едно интервю на Оля Ал Ахмед - журналист БТА