Властта поиска застрояване и на Витоша
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2018 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Властта поиска застрояване и на Витоша

/КРОСС/  Действащият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, съобщава 24novini.bg

Те обявиха обаче, че за момента не се предвижда на промените да се прави екооценка.
Именно това взриви природозащитниците. От Коалицията "Да запазим България" обявиха, че след Пирин от властта искат да застроят и Витоша.

В интернет се появиха призиви за протести.

Димов все пак обяви, че едва ли процедурата ще завърши "тази зима".

От "Витоша ски" пък твърдят, че имат проект за подмяна на всички лифтове за между 50 и 70 млн. евро, като са готови да започнат работа още утре и че не предвиждат изграждането на нови съоръжения.

Концесионер на ски зоната е свързаното с "Витоша ски" акционерно дружество "Юлен", което пък според премиера Бойко Борисов е на съсобственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Промяната в плана на Пирин беше внесена от Димов и приета от Министерския съвет на заседанието им между Коледа и Нова година и предизвика масови протести. Впоследствие Върховният административен съд отмени решение на кабинета заради липсата на екооценка на плана.