Нараства броят на хората с хипертонични болести
Секция: Здраве
29 Септември 2018 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нараства броят на хората с хипертонични болести Отбелязваме Световния ден на сърцето

/КРОСС/ Днес е Световният ден на сърцето. Всяка година близо 17 милиона и 500 хиляди души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 65 на сто от смъртните случаи се дължат на тези заболявания, каза пред "Хоризонт" проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите.

Данните сочат, че по-малък брой от тези случаи се дължат на исхемична болест на сърцето, но пък нараства броят на хората с хипертонични болести, посочва професор Арман Постаджиян: "Смъртността от исхемична болест на сърцето категорично намалява през последните осем до десет години, като горе - долу тя достига до 80 на сто хиляди население. Тя е приблизително около сто фатални случая на сто хиляди население".

Тази положителна тенденция се дължи на добрата политика на Здравната каса по заплащане на медицинските изделия в областта на кардиологията, на повечето лаборатории, покриващи острите сърдечно-съдови състояния, на по-доброто обучение на лекарите. Не толкова добър е контролът обаче при хипертоничните болести.

„Увеличаване на смъртността, дължаща се общо на групата хипертонична болест - нещо, което е за размисъл, и нарастване на смъртността, дължаща се на сърдечна недостатъчност. Тук сме малко в капан - от една страна да лекуваме все по-добре острите състояния чрез нашето действие. Всъщност по някакъв начин нараства самата сърдечна недостатъчност, нараства и смъртността, дължаща се на нея".

Д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в клиниката по вътрешни болести в столичната болница "Св. Анна" разделя рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания на два вида: коригируеми, чието въздействие можем да намалим и такива, които не можем да управляваме. Сред некоригируемите са възрастта, полът и наследствената обремененост. Относно високото кръвно налягане д-р Прокопова отбеляза, че в България все още не сме достигнали "това ниво на коригиране на артериалната хипертония, което бихме искали да постигнем".

Днес в големите паркове в градовете с университетски болници ще има информационни кампании, свързани с болестите на сърцето.