Започва груповият лов на диви свине, но с ограничения заради чумата
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2018 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва груповият лов на диви свине, но с ограничения заради чумата

/КРОСС/ Днес се открива груповият лов на дива свиня, но заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете е въведена забрана около река Дунав и село Тутраканци.

Далеч преди изгрев слънце в романското село Караш авджиите си разпределят пусиите. Ловния излет стартира задължително с инструктаж.

„Всеки да внимава по какво стреля, по добре пропуснете животно, ако не сте сигурни, най-важното е човешкият живот и животът на ловните ни другари, на кучетата", обяснява Милен Аврамов - председател на ловната дружинка.
За Недко Недев и колегите му от дружинката в град Мартен груповият лов на дива свиня с кучета засега остава мираж. Тъй като са в пограничен район, отвъд който са открити десетки огнища на африканска чума.

„За мен това е непонятно да се случи, на десет км да няма лов, на 11 да има, геноцид е силна дума, това е една голяма дискриминация на една от най-старите професии на човечеството - лов", смята Недко Недев.

Според него министерската заповед, която ограничава над сто ловни дружинки, е недобре обмислена. За вътрешността на страната ограничения няма.

Отстреляните прасета обаче ще трябва задължително да се изследват и за африканска чума по свинете.