Закопчаха трима телефонни измамници в Шумен
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2018 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закопчаха трима телефонни измамници в Шумен

/КРОСС/ Полицията е задържала трима души, отговорни за телефонни измами на територията на Шумен, съобщиха от МВР.

Те излъгали 86-годишна жена по класическата схема, че участва в полицейска акция за залавяне на престъпници. Жената събрала в торбичка сумата от 5000 лв., три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, както и портмонето с личната ѝ карта, и ги хвърлила през терасата на жилището си.

Подаден е сигнал до местното районно управление и служителите предприели незабавни действия за задържането на извършителите.
По-късно същия ден на главния път Русе - Варна бил спрян таксиметров автомобил за проверка с 33-годишен мъж зад волана. У него били открити иззети над 4000 лв. и златни накити, румънски парични средства, както и винетни стикери за Румъния.

В обитаваното от него жилище полицаите открили още 1000 лв. и златна паричка.

По време на разпита мъжът обяснил, че парите са част от възнаграждението му от последната измама в Шумен, като 200 лв. оставил в тайник за друг участник. Установено е, че мъжът е участвал в девет телефонни измами от началото на септември.
При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец - 30-годишен. За периода от 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани пет измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други четири измами, реализирани през септември 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му - негов връстник, също от областния град.
Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал първият. Оставял ги на различни места - указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния.

За срок до 24 часа са задържани и тримата. Предстои прокуратурата да поиска мярка „постоянно задържане под стража".