"Ксенофон" потопи Пелопонес, разрушени са курорти, села и пътища
Секция: СВЯТ
30 Септември 2018 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ксенофон" потопи Пелопонес, разрушени са курорти, села и пътища

/КРОСС/ Наводнения в Пелопонес след мощния циклон "Ксенофон", който връхлетя Гърция. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората. В същото време - град Каламата се възстановява след урагана, съобщава Нова телевизия.

Щетите са огромни, най-вече за бизнеса, чиито крайбрежни заведения са напълно унищожени. това са десетки хиляди евро, вложени в тях. Цало чудо е, че когато се е развихрил вятъра, не е имало хора на брега в Каламата, който беше първият ударен от циклона.

Няколко села в северната част на полуостров Пелопонес се оказаха под вода. След като в района паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд, улиците на Каито станаха реки и понесоха автомобили.
Магистралите от Атина към Коринт и оттам към Патра останаха затворени часове наред, заради свлачища.

А по бреговете на град Каламата плажната ивица е буквално отнесена

"Това е истинска катастрофа. Страх ме е от морето вече. Като се сетя какви огромни вълни бяха. Връхлетяха и унищожиха всичко", казва Катерина.
Водата навлязла по улиците на градчето. Пострадали са няколко къщи. Тази на Вангелис е една от тях.

"От 40 години не е имало подобно нещо. Вълните, освен че бяха високи, идваха много бързо една след друга. Улицата беше като река", сподели Вангелис.

Щетите след бурята са огромни, обясни заместник-кметът на общината Танасис Василопулос. Утре специалисти от общината ще направят оглед.

"Най-тежък удар понесе бизнесът по плажната ивица. Общината ще им помогне с почистването. За инфраструктурата ще търсим помощ от държавата", казва Василополус.

Чистенето на града вече започна. Общински служители и доброволци режат дървета и ринат калта от улиците. Почиства се и задръстената канализация.