"Галъп": България е с добри позиции в туризма
Секция: Туризъм
01 Октомври 2018 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": България е с добри позиции в туризма

/КРОСС/ България се възприема като привлекателна туристическа дестинация и има добри позиции в нашия наситен с туризъм регион. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“. То е проведено в периода юни-юли тази година. Изследването обхваща 5000 души в Германия, Русия, Великобритания Румъния и Сърбия.

57% от пълнолетните граждани на петте държави отговарят положително на въпроса дали България е привлекателна туристическа дестинация, а 27% отговарят отрицателно. Останалите се затрудняват да отговорят. Сравнена с останалите туристически страни в нашия регион, България се класира много близо до различни отдавна утвърдени дестинации като Хърватия и Турция. Номер едно в нашия регион остава Гърция, а далеч зад нас остават Румъния и Сърбия.

                     

Най-високо са оценили страната ни гражданите на Румъния и Русия, но подчертано положителни оценки дават и жителите на Германия, Англия и Сърбия. Най-разколебани относно атрактивността на България се оказват сърбите – едва 48% казват, че България е атрактивна, а 42% са на обратното мнение.

Средно страната ни са посещавали около 22% от интервюираните граждани в петте държави, като най-много гости са идвали от Румъния - 47% от запитаните в тази страна, или близо 10 милиона души, са посещавали България. Същото важи и за 24% от запитаните в Сърбия. Сред германските и английските граждани съответно 19% и 18% казват, че са идвали у нас. След руснаците 9% са били в България. 

В 85% от случаите посетилите страната ни отговарят, че една от основните цели на визитите им у нас е била туризъм и почивка.

                   

На въпрос „Как бихте описали общите си впечатления от България?” 80% от посетилите страната ни отговарят положително. Най-доволни от посещението си у нас са били руснаците, румънците и жителите на Великобритания. Малко по-резервирано отговарят германците, но и там процентът на отговорилите положително е висок - 67%.

                       

Фактът, че близо 16 милиона германци, 12 милиона британци и 13 милиона руснаци са посещавали поне веднъж България поставя страната ни в добра позиция в тези ключови за нас туристически пазари. Основните ни конкуренти в района – Гърция, Турция и Хърватия обаче, водят много по-активна рекламна и маркетингова стратегия и в това отношение България изостава, което задържа утвърдения туристически потенциал на страната ни, отбелязват от "Галъп".

Проучването е проведено в периода юни-юли тази година като част от програмата за регионални изследвания на „Галъп интернешънъл“. Изследването обхваща 5000 души в Германия, Русия, Великобритания Румъния и Сърбия. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице, телефонно интервю и онлайн проучване при извадка от 1000 души във всяка държава.