МОН ще води преговори с издателства за по-ниски цени на учебници
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2018 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН ще води преговори с издателства за по-ниски цени на учебници

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за цената на учебниците в девети клас. Учители и родители сигнализираха, че цената не е по джоба на всеки, съобщава btv.

Тази есен деветокласниците ще учат по изцяло нова учебна програма. Затова и учебниците са чисто нови. Родители обаче се оплакаха от тяхната цена. Учебникът по история струва почти 17 лв. А пълният комплект може да достигне 300лв.

Деветокласниците, които учат в паралелка със засилено изучаване на чужд език, трябва да наваксат с материала по общообразователните предмети от 8-ми клас и да си купят по два учебника по някои дисциплини.

Учебниците са по нова програма и не може се намерят на старо. Министерството на образованието ще търси решение за непосилните цени на среща с издателствата.

„В условията на пазарна икономика наистина не можем да регулираме цените. Ще направя скоро среща с издателствата. Факт е, че са по-скъпи, отколкото преди. Само по някои дисциплини и на някои издателства”, коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Учители са убедени, че има механизми, с които да се постигне по-добра цена. „Аз се учудвам защо издателствата трябва да напечатат учебниците на възможно най-луксозната хартия, разбира се, тя е и възможно най-скъпата, освен това е и най-тежката”, каза Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”.

Следващата година сегашните деветокласници отново ще учат по нова програма и нови учебници. Вероятно срещата между министъра и издателствата ще се състои до края на седмицата. А от Асоциация „Българска книга”, в която членуват повечето издателства, засега отказват коментар.