Каракачанов за новия изтребител: И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2018 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов за новия изтребител: И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя

/КРОСС/ Моята цел беше да участват повече кандидати за нов тип боен самолет. Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, „Грипен” и „Юрофайтър”. Само последният е втора употреба, но ние предпочитаме нови изтребители. Това каза военният министър Красимир Каракачанов в ефира на БТВ.

„Винаги новото е по-хубаво, но и въпросът опира до пари. Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена. Имаме 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя. След 19 октомври ще се създаде нова „политиковоенна” работна група, която да преговаря за цената. „Тя е политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката например, освен от отбраната”.

„Натиск върху мен не е имало“, увери военният министър. "Оттук нататък е важна и поддръжката на новия самолет. Много важно е колко ще струва поддръжката им на година”, посочи Каракачанов и каза, че повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не покупка. „И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката”, каза министърът по повод информациите, че синдикатите искат българската „Авионамс” да ремонтира самолетите СУ-25.

„Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.”, посочи Каракачанов.

За предложената от ВМРО потребителска кошница вицепремиерът посочи, че така се защитава потребителя. „Не е честно производителя да взема 5 стотинки печалба, а търговеца 30 стотинки”, каза Каракачанов и посочи, че през 90-те години в Италия е имало закон срещу спекулата.

„Големият въпрос е накъде ще поеме сега Македония. От 666 хил. 609 хил. са за компромис с името, за да влязат в НАТО”, посочи Каракачанов и изтъкна, че при висока избирателна активност тези гласове щяха да стигнат за успешен референдум. Той пропадна заради под 50% активност.

"Референдумът в Македония показа, че повечето хора са склонни на компромис за името на страната си. Разбрали са, че 30 години се опитват да фалшифицират нашата и гръцката история. Дори доведоха пакистанец, за да го представят за потомък на Александър Македонски. Македонците попаднаха в собствения си капан на малоумна псевдо идентичност. Ако не подкрепим промените в Македония, ще стане страшно на Балканите. Няма да се изненадам, ако албанците започнат да си правят референдуми и да превземат общини. Това вече означава сепаратизъм", каза още вицепремиерът.