Норвегия преразглежда случаи на отнети от родителите деца
Секция: СВЯТ
02 Октомври 2018 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Норвегия преразглежда случаи на отнети от родителите деца

/КРОСС/ Норвегия ще преразгледа случаи на отнети от родителите им деца, след като дългогодишен социален служител е осъден за свалянето от интернет и гледането на детска порнография. Работил е на различни позиции в социалните служби и е взимал много решения за отнемане на деца от родителите им.

Детският психиатър е осъден, защото свалял и гледал хиляди материали с детска порнография през последните 20 години. Името му остава скрито, защото той самият е баща. Историята става известна, след като я разказва журналистът от Би Би Си Тим Уелол.

Социалният работник е осъден на 22 месеца затвор. Призна се за виновен, че е свалил голямо количество снимки и видео. Призна, че е гледал порнографските материали през последните 20 години. На компютъра му полицията откри повече от 200 000 снимки и видеа. 

Междувременно българката Цветелина Уланд вече 5 месеца не е виждала и чувала двете си деца, отнети ѝ от норвежките социални служби. Те вече са при баща си, но пълната забрана на Цветелина да общува с тях е до края на годината. Децата – брат и сестра, бяха настанени в различни приемни семейства.

„Когато децата бяха в приемни семейства, ми се даваше много кратка информация. В последствие разбрах, че дъщеря ми, докато е била в това приемно семейство е опитала да се нарани с ножица в корема, отказвала е да яде. На мен ми беше казвано, че децата са добре и точка”, разказва Цветелина.

11-годишното момиченце ходи на психиатър, майката обжалва съдебното решение. А среща с децата е била отказана дори на българския консул в Осло.

През 2016 г. до службата Берневерн в Швеция, отговаряща за закрилата на децата, са подадени 58 200 сигнала. Само за сравнение, броят на новородените в Норвегия през същата година е почти същият. По 54 620 от подадените сигнали или за 4% от всички деца и млади хора до 22-годишна възраст в Норвегия, са взети мерки.

В 60 % от случаите, в които се намесват социалните, децата са получили помощ в домовете си, а в цели 40% от случаите са били изведени от семействата си. Данните са от официалния сайт на институцията Барневерн. Към края на 2016 г. 15 820 деца и младежи живеят разделени от семействата си.