Болестта и престоят в болница често отключват агресия у пациентите
Секция: Здраве
02 Октомври 2018 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болестта и престоят в болница често отключват агресия у пациентите

/КРОСС/ Има критичен недостиг на медицински сестри и не бива от една случка да правим пълна картина на българското здравеопазване. Това каза в предаването "Преди всички" Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Василева коментира случая във варненска болница, който приключи с разследване на опит за убийство, след като 89-годишен пациент нападна свой 80-годишен състайник.

"За пореден път казвам – не е възможно една медицинска сестра сама на нощно дежурство да обслужва 30 болни", посочи Милка Василева, според която недостигът на медицински сестри у нас се неглижира от години. Трябва да има много бърза връзка и с човек от охраната, защото медсестрите разчитат на собствената си физическа сила, за да разтърват пациентите, поясни още тя.

Василева смята, че болестта и попадането в болница нерядко са отключващи фактори за агресията на пациентите:

"Когато човек е болен, когато е недоволен, при него се появява едно по-сериозно чувство на агресия и доста често тази агресия е обърната към медицинския персонал, най-често към медицинските сестри. И понякога те действително стават жертва на насилие на работното си място."