„Афис”: Българинът не одобрява предложените реформи в здравеопазването
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2018 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Афис”: Българинът не одобрява предложените реформи в здравеопазването

/КРОСС/ Българинът не одобрява предложените реформи в здравеопазването, сочи проучване на Агенция „Афис” направено в периода 29 септември – 2 отковмри с участието на 1010 пълнолетни български граждани. Населението одобрява повече алтернативните методи за оздравяване на финансите в здравната система.

В началото на есента министър Кирил Ананиев предложи няколко варианта на реформи. Единият от тях включва въвеждане на задължително здравно застраховане в частна компания срещу месечна вноска от 12 лева. Според проучването обаче, тази идея се харесва на едва 17% от българите, докато 65% не я одобряват.

Недостатъчен процент на одобрение среща и предложението „Лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане“ – 29%. Неодобрилите са 47%, а близо всеки четвърти няма мнение по този въпрос.

32% клонят в полза на предложението за няколко частни Здравни каси, които да се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

В същото време по-голямата част от анкетиращите са се обявили „за” засилване на контрола върху държавните болници и отстраняването на практиката, при която държавни здравни заведения са търговски дружества.

Преобладаващ е и процентът „за” това най-високоплатените чиновници да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема половината.

От анкетираните 50% се обявяват „за” запазване на сегашния вариант на здравното осигуряване и затягане на финансова дисциплина. „Против” са се произнесли 27%.

Преобладаващо е мнението, че медицината и фармацията трябва да преразгледат начините на харчене на пари, преди да се въвеждат повече плащания от пациентите.

Здравеопазването е сред основните тревоги на българските граждани, редом с бедността –27%, и неясните перспективи – 23%.

39% от българите оценяват здравната система в страната като „Лоша”, 11% като „Добра” и 47% като „Задоволителна”.

Въпреки че годишните профилактични прегледи са били сред приоритетите на редица правителства от поне 15 години насам, процентът на хората, които са преминали през такъв преглед е почти същият, какъвто е бил и през 2008 година – 61%, сочи проучването.

39% от пропусналите годишния профилактичен преглед посочват като причина самооценката, че „съм здрав и нямам нужда от прегледи”. Останалите изтъкват причината, че „Личният лекар не настоява“ (26%). 12% съобщават, че „Личният лекар не издава нужните направления“. Има и други причини – „Изследванията и прегледите са скъпи“ (17%), „Най-близките медицински лаборатории се намират в друго населено място“ (9%).

В проучването на социологическата агенция се посочва още, че реконструкцията в здравеопазването противоречи на гарантираното от Конституцията право на достъпна медицинска помощ. Едната причина за това е, че от 2000 г. насам здравните заведения се съсредоточават в големите градове, а пазарната медицина следва парите, а не пациента, сочи сондажът на „Афис”.