Западна Европа ограничава дизеловите автомобили
Секция: Автомобили
03 Октомври 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западна Европа ограничава дизеловите автомобили

/КРОСС/ Ще се променят ли стандартите за вредните емисии от новите автомобили? Вчера в Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат по темата, като по-късно се очаква доклада на Мириам Дали от Групата на социалистите и демократите, родом от Малта, да бъде гласуван, съобщава БНТ.

Става въпрос за съвместно предложение за регламент на ЕП и Съвета, което трябва да определи стандарти за емисиите при новите леки автомобили, като това е част от плана на ЕС за намаляване на парниковите газове.

Дебатът в ЕП вчера беше изключително ожесточен, темата е много актуална особено след "Дезиелгейт". В момента ЕС се опитва да приеме по-строги мерки за вредните газове, които автомобилите отделят. Целта е до 2030-та година вредните емисии да бъдат намалени с над 40%, което значи че към 2030 година по-голямата част от пазарния дял автомобили да бъде или с нулеви или с много ниски емисии.

Днес предстои гласуване и ще стане ясно дали директивата ще бъде одобрена. Товa са само част от мерките, които Брюксел предприема за по-чист въздух.