Черна пепел над "Кремиковци” стресна жителите в района
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2018 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черна пепел над "Кремиковци” стресна жителите в района

/КРОСС/ Облаци от черна пепел в района на "Кремиковци" стреснаха жителите в района. Преди дни силният вятър завихрил облак от прах до домовете им. След като NOVA сигнализира за това в здравната инспекция, във вторник там започна проверка.

По думи на живеещите в района това не се случва за първи път, но този път облакът е влязъл в селото. 

"Извършихме обстойна проверка на комбината "Кремиковци". Установихме, че оросителната инсталация работи в нормален режим. Други институции са компетентни относно здравето на хората", заяви Александър Александров от РИОСВ-София.

Той беше категоричен, че в деня на случилото се - 24 септември, няма постъпили сигнали в РИОСВ. Според него възможна причина за замърсяването е обработката на нивите в района, но гражданите не са съгласни с това. По думите им при всеки по-силен вятър от утайника на завода се разнася облак. Хората се притесняват, че това ще доведе до проблеми с дихателните им пътища. 

"Кмет съм на Долни Богров от 3 години и досега подобни сигнали не са подавани в кметството", категорична беше Росица Стоянчова, кмет на с. Долни Богров. Тя заяви, че не е виждала такива облаци.