Председателят на ДАЗД инициира консултативна среща с обществени съвети и училищни настоятелства на столични училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2018 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАЗД инициира консултативна среща с обществени съвети и училищни настоятелства на столични училища

/КРОСС/ На 09 октомври, вторник, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова инициира провеждането на консултативна среща с представители на обществените съвети и училищни настоятелства на столични училища. Форумът се организира в сътрудничество с д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието (РУО), София-град.

Темите, които ще бъдат обсъждани на срещата, са свързани с приоритетните области на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. – „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“.

Членовете на обществените съвети и училищни настоятелства ще се запознаят и ще дискутират и спазването на основните принципи, заложени в стратегическия документ:

- недопускане на дискриминация;

- най-добър интерес на детето;

- право на живот, оцеляване и развитие;

- право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето предвид.

Консултационният процес със заинтересованите страни (детски и младежки организации, родители и родителски организации, професионалисти, законодателна и съдебна власт, граждански и други организации, работещи с деца, местна власт, научни и изследователски общности, медии) заема важно място при създаването на новата стратегия. Съгласно общата визия на документа, всяко дете в България трябва да развива своя потенциал в здравословна, сигурна и подкрепяща среда, която гарантира неговата идентичност, достоен живот и човешки права.

Срещата ще започне в 16.30 часа в зала „Пресцентър“ на Министерството на труда и социалната политика (ул. „Триадица“ №2).

Във връзка с пропускателния режим и капацитета на залата, желаещите да участват в дискусията трябва да заявят присъствието си до 16.30 часа на 08.10.2018 г. на адрес: stanislav.pandin@sacp.government.bg.