Вицепрезидентът: Българската държава трябва да настоява пред Украйна за развитието регионите с етнически българи
Секция: ПОЛИТИКА
03 Октомври 2018 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Българската държава трябва да настоява пред Украйна за развитието регионите с етнически българи

/КРОСС/ Илияна Йотова посети българските села Задунаевка, Бабата и Заря

„Българската държава трябва да настоява пред украинските власти за развитието на региона на Южна Украйна, на местата, населени предимно с етнически българи. България трябва да поставя тези въпроси на всички нива.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след посещението си в селата Задунаевка и Бабата.

Вицепрезидентът е категорична, че е необходим нов тип политика за българските общности зад граница. Тя не може да се ограничава само до читалищната дейност и съхранението на обичаите и традициите. „XXI век изисква много повече. Необходими са повече възможности за общи проекти, за български инвестиции в тези региони. Българската държава трябва да привлича тези млади хора да учат и да придобият професионален опит в родината на техните деди“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че българската държава се е отдръпнала от българските общности зад граница. „Обичаме да говорим какви големи родолюбци са, как трябва да се поддържа българското самосъзнание, но на практика правим много малко за нашите сънародници, особено в сравнение с това, което правят Полша и Румъния. Крайно време е политиката ни за българите зад граница да бъде национален приоритет“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента като говорим с Украйна за общото ни бъдеще в Европа, трябва да изясним отношенията помежду си, поставяйки въпросите, които вълнуват сънародниците ни. „С протоколни срещи и потупване по рамото не се прави политика“, отбеляза Илияна Йотова.

Голяма бедност и липса на инфраструктура – това видя вицепрезидентът при посещението си в селата Задунаевка и Бабата. „Сякаш това са забравени от бога места. Липсата на перспектива прогонва младите и активни хора и това ще доведе до тотално обезлюдяване. Децата стават все по-малко. През тази учебна година в първи клас в училището в Задунаевка има само 14 деца“, посочи Илияна Йотова.

Представителите на българската общност споделиха пред вицепрезидента желанието си да се създаде училище изцяло на български език. Затова е нужна подкрепата на българските институции. „Много е важна инициативата на българските власти, особено на образователното министерство. Практиката на неделните училища е много добра, но те имат само спомагателна роля“, каза Илияна Йотова.

В Задунаевка вицепрезидентът бе посрещната с думите „Вие стъпвате по свещена земя!“ и прекрасния български език на децата от училището. „Тук има много история, тя не е само в границите на България“, посочиха местните жители и показаха на Илияна Йотова музея, който разказва за тяхното минало. Вицепрезидентът посети и къщата, където е живял Христо Ботев, докато е учителствал в Задунаевка. Имотът е закупен от българския консул в Одеса Димитър Тучков, който се опитва от няколко години да го дари на българската държава.

„Много рядко съм виждала такива родолюбци“, отбеляза вицепрезидентът. „Най-много ме развълнуваха думите на най-възрастния човек в Задунаевка. Той каза: Да пазите отечеството ни. Това е послание, което ще запомня за цял живот“, сподели Илияна Йотова.

Вицепрезидентът разговаря и с кмета и обществеността на Заря, което е най-голямото село в региона.