Полицаи задържаха водачи, блъснали умишлено полицейски автомобили в опит за осуетят извършването на проверка
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2018 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицаи задържаха водачи, блъснали умишлено полицейски автомобили в опит за осуетят извършването на проверка

/КРОСС/ Около 18 часа вчера, при извършването на обход в Ботевград, автопатрул на РУ- Костенец забелязал лек автомобил „Субару“, чийто водач форсирал рязко на кръстовище в града и застрашавал с рисковото си поведение безопасността на останалите участници в движението. Междувременно нарушителят се оттеглил бързо от мястото, поради което бил последван от полицейските служители и установен в района на основно училище, докато се движел в насрещната лента срещу патрулния автомобил.

Униформените подали звуков и светлинен сигнал за спиране, на които водачът не се подчинил и в опит да избяга ударил автомобила им. Когато го тествали за употреба на алкохол, дрегерът отчел промили над допустимото  в пробата на 41- годишния ботеврадчанин, който има зад гърба си вече две присъди за управление на МПС в нетрезво състояние. Водачът на служебния автомобил също е изпробван с дрегер, отчел отрицателен резултат. Извършителят е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 270, ал.1 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

Междувременно за оказано неподчинение спрямо полицейски служители при изпълнение на професионалните им задължения в ареста попадна и 54- годишен самоковец. Около 19.10 часа на 2 октомври автопатрул на РУ- Самоков получава сигнал от водач на лек автомобил, че в района на Продановския рид се движи микробус с крадени коне. Полицейските служители незабавно се насочили към мястото и засекли посочения автомобил. Водачът обаче не се подчинил на подадения му звуков и светлинен сигнал за спиране и се насочил към махала в Самоков. На разклона за местността „Червената земя“ микробусът опитал да изтласка последвалия го полицейски автомобил, удряйки го в предната дясна врата, след което ускорил и се укрил в махалата. На служебния автомобил са причинени леки материали щети.

След активни оперативно- издирвателни действия няколко часа по- късно микробусът е намерен и иззет по надлежния ред, а водачът му- задържан. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление  по чл. 270, ал.1 от НК. От извършената справка е установено, че 54- годишният мъж е неправоспособен водач и шофира без да притежава СУМПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. Във връзка с това срещу нарушителя е започнато и бързо производство за извършено престъпление по чл. 343В, ал.2, вр. ал.1 от НК.