Премиерът Борисов се срещна с докладчиците на ПАСЕ по пост-мониторинговия диалог
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2018 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Борисов се срещна с докладчиците на ПАСЕ по пост-мониторинговия диалог

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по пост-мониторинговия диалог с България Франк Швабе и Жолт Немет, които са на работно посещение в София.

„България ще продължи ползотворното сътрудничество с ПАСЕ за приключване на пост-мониторинговия диалог“, каза Борисов и посочи, че страната ни очаква конструктивна и обективна оценка за усилията на институциите и предприетите реформи.

Министър-председателят акцентира върху борбата с контрабандата и резултатите, които постигна страната ни в последните години. „Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива – от митничаря до най-висшите етажи“, каза Борисов. Той даде пример с последното проучване на „Инициативата срещу незаконната търговия“, което показва, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България пада до 4,7%. „Този резултат позиционира страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в Европейския съюз“, подчерта Борисов.

Министър-председателят посочи новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, приет през месец януари тази година, като още едно от достиженията на страната ни в борбата с корупцията. „Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности“, каза премиерът Борисов и допълни, че това позволи и да се разшири  кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Докладчиците на ПАСЕ подчертаха, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията, а премиерът Борисов изрази увереност, че с извършените реформи в последните години и положителните резултати, може да се върви към успешно прекратяване на пост-мониторинговия диалог.