Драгомир Стойнев: Имахме пълната готовност за изграждане на „Южен поток“, ГЕРБ го спряха
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2018 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Имахме пълната готовност за изграждане на „Южен поток“, ГЕРБ го спряха

/КРОСС/ „Върху нас и правителството ни не е имало натиск. Нещо повече – имахме пълната готовност за изграждане на Южен поток и финансирането беше осигурено“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че както необходимите кораби за изграждане на проекта са били на пристанище Варна и Бургас, така и двете пристанища са били пълни с тръби. „Нека да не забравяме, че г-жа Бъчварова се хвалеше, че ГЕРБ са партия, която е спряла три големи руски енергийни проекти“, каза още той. Според него спирането на „Южен поток“ се дължи на процесите, които протичаха в Европа, както и на ситуацията в Украйна.

„Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, но за съжаление вече не може да се случи. България трябва да има сигурност на доставки на природен газ и трябва да се направи всичко, за да имаме директен достъп до руски газ, защото друга възможност няма. Нека този, който е спрял проекта, да даде отговор“, допълни Стойнев.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ коментира, че в ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, за други – не може. „Тези двойни стандарти са причината да има толкова негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск?“, попита Стойнев.