Цените на имотите в София отново тргънаха на горе, но намалява броят на сделките за жилища
Секция: ИКОНОМИКА
04 Октомври 2018 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на имотите в София отново тргънаха на горе, но намалява броят на сделките за жилища

/КРОСС/ Цените на жилищата в София се вдигат, но фирмите за недвижими имоти отчитат спад на сключените сделки, съобщава bTV.

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7,7%  В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално, за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям.

Най-голямо е увеличението за кварталите „Дружба” и „Овча купел”.

Изграждането на метрото и новите офис зони в София са сред факторите, довели до поскъпването на жилищата там. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

Най-много плащаме за жилище в квартал „Иван Вазов” – 1459 евро за квадратен метър. Ниски са цените в „Обеля” и „Сердика” – по 653. 

Близо половината от сделките са със собствени пари. Брокерите отчитат още, че много от купувачите са водени от ниските лихви по ипотечните заеми в момента. 

„Те са два пъти по-ниски, отколкото при предишния имотен бум. Повече от половината от сделките се случват с ипотечни кредити, така че цената на жилището в днешно време вече не е колко евро на квадрат, а колко е ипотечната ти вноска”, обясни Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти.

Повече продажби в страната показват данните от Агенцията по вписванията за първата половина на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Експертите очакват до края на 2018г. цените да се задържат. Поскъпване може да има в предпочитаните от клиентите  райони.

Ипотечното кредитиране, което дава най-силен тласък на жилищния пазар, през 2018 г. надхвърля значително обема от миналата година. По данни на БНБ през август отпуснатите жилищни заеми растат с 9,6% на годишна база и вече достигат 10,15 млрд. лв. В същия месец се очертава и друга тенденция. За първи път от 12 месеца лихвените нива по жилищните кредити леко се покачват месец, след като бе отчетено най-ниското им равнище.