Съдът оправда бившия кмет на Трън, блъснал дете с колата си
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2018 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът оправда бившия кмет на Трън, блъснал дете с колата си

/КРОСС/ Пернишкият окръжен съд потвърди решението на Районния съд в Трън, което оправдава бившия кмет на Трън Станислав Николов за инцидента, при който той блъсна дете с колата си, съобщава Нова.

На 13 ноември 2015 г., на кръстовище край СУ "Гео Милев" в града, Николов удари тогава 6-годишния Ивайло Стоянов при опит да премине зад спрял училищен автобус. В резултат на катастрофата момчето остана без далак и с половин черен дроб. Бившият кмет бе обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди.

Първоначално разследващите твърдяха, че момчето се е ударило само в кметския автомобил. Стана ясно още, че свидетели са били притискани да мълчат. 

След проверка, направена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, делото бе иззето от Трън и прехвърлено на прокуратурата в Перник. Магистратите там твърдят, че според данни от хода на делото Николов е карал със съобразена скорост. Той реагирал своевременно, натискайки спирачката, но не е можел да предотврати удара, защото пострадалото дете изтичало на пътното платно зад спрелия автобус. На мястото нямало пешеходна пътека. Затова Николов не видял Ивайло преди да навлезе в опасната зона, мотивират становището си от съда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.